Elementor – instalirati ga ili ne pitanje je sad (I besplatna i PRO verzija odlično rade posao)

Postoji li neko ko nije čuo za Elementor? Siguran sam da ne postoji. A da stvar bude interesantnija sve više klijenata pita da li će se za izradu ili redizajn njihovog sajta koristiti Elementor.

Možda se još dvoumite da li da instalirate Elementor? Učenje novih tehnolgija je uvek teško na samom početku, mnogo nepoznanica se javlja. Sajtovi i Youtube kanali su preplavljeni hvalospevima, o Elementoru ali i o autorima koji su uradili fenomenalne stranice ili sajtove. Preko noći su mnogi postali gurui WordPressa i web dizajna i to vas možda pomalo obeshrabuje. Pri tome svi nešto reklamiraju, preporučuju ili nude. U celoj toj gunguli vi možda ne razlikujete drveće od šume.

U ovom članku ćemo da objasnimo suštinu Elementora i oduvamo sve te marketinške prašnjave oblake i razbistrimo vidik.

Elementor više nije samo dečko koji obećava

Sve je počelo i sve se promenilo kada se Elementor Page Builder zvanično pojavio na tržištu pre nešto više od tri godine. U članku o Page Bulderima je tada bio “dečko koji obećava”. Danas je instaliran na više od 5 miliona WordPress sajtova i postao je standard. Jedno je sigurno, njegova popularnost koju je postigao nije proizašla kao rezultat intenzivnih marketinških kampanja, već zbog onoga što on nudi, a svim web dizajnerima treba: pouzdana, jednostavna i intuitivna alatka koja može da reši i najkompleksniji dizajn bez ikakvih ograničenja. U stvari, ograničenje može biti samo nečija mašta.

Elementor se može skinuti sa WordPress-ovog skladišta u besplatnoj verziji ili sa sajta elementor.com u PRO verziji gde se nudi više tipova licenci: Personal, Plus ili Expert. U zavisnosti od tipa licence cene su različite i plaćaju se na godišnjem nivou. O licencama ćemo više pisati na kraju ovog teksta.

Koja verzija Elementora mi treba: besplatna ili PRO?

Jednostavno pitanje na koje je teško dati jednostavan odgovor, a da se ne upustimo u poređenja šta može besplatna, a šta PRO verzija.

Kao što se to obično radi na sajtovima, a mene iznervira, ispod ovog pasusa treba samo staviti uporednu tabelu sa svim pobrojanim mogućnostima i odgovor je dat. A vi sami zaključite šta vam treba. To mu dođe kao test inteligencije, nikome ništa nije jasno, ali se svi prave da su sve razumeli. Nećemo tako.

Nećemo da opisujemo šta u besplatnoj verziji nešto ne možemo da uradimo i zašto bi vam trebala PRO verzija.

Besplatna verzija Elementora – šta mogu da uradim sa njom?

Bukvalno sve. Ono što je neohodno da imate jeste instalirana WordPress tema. Izdvojio sam najčešća pitanja koja se odnose na izbor WordPress teme za rad sa Elementorom.

 • Koja WordPress tema je najbolja za rad sa Elementorom?

Svaka tema za koju se opredelite na WordPress skladištu a da nije starija od 3 godine. Skoro sve teme novijeg datuma će bez problema prihvatiti Elementor, a i on njih. Ovde se mogu izdvojiti najpopularnije teme kao što su: Astra, Ocean WP, GeneratePress, Neve, Hestia, Zakra, Customify i druge. Sve ove teme imaju svoju besplatnu verziju, ali i Pro – plaćenu verziju.

 • Da li mogu koristiti besplatnu verziju Elementora na plaćenim temama.

Da, naravno. Ne postoje ograničenja po tom pitanju.

 • Da li Elementor radi sa WooCommerce pluginom

U principu Elementor nema nikave veze sa WooCommerce pluginom. Izgled online prodavnice i sva podešavanja se vrše u opcijama teme, a konfiguracija proizvoda u samom pluginu. Znači tema je ta koja je bitna. WooCommerce PRO teme mogu da imaju i addons (dodatke) za Elementor koji omogućavaju da se izgled stranica sa proizvodima dizajnira u Elementoru. Potrebno je da znate da li morate da imate Elementor PRO instaliran da bi dodaci radili.

Kada smo kod WooCommerce i ako biste me pitali za preporuku za besplatnu temu koja ima moderan i profesionalan izgled online prodavnice onda je Ocean WP odličan izbor.

 • Da li mogu koristiti Elementor na temama koje su kupljene na Themeforest sajtu?

Preporučio bih vam da izaberete temu koja podržava Elementor kako biste iskoristili sve mogućnosti koje neka tema pruža. Themeforest je poznat po tome što većina WordPress tema koristi WPBakery Page Builder. Najprodavanije teme kao što su Avada, Enfold, Salient, X Theme i još neke koriste sopstvene Page Buildere. Ukoliko se odlučite za neku od tema koje imaju svoj Page Builder, zaboravite Elementor. U opisu mnogh tema na Themeforestu stoji da su Elementor kompatibilne što god mu to značilo. Kada je Themeforest u pitanju, opreznost nije na odmet. Jedna od 10 najpopularnijih tema na Themeforestu – Jupiter X u potpunosti podržava Elementor i nudi čak 80 Widgeta za Elementor besplatnu verziju.

Zaključak:

WordPress tema i njen izbor će zavisti od projekta na kome ćete raditi, vrste- katerorije biznisa kojom se klijent ili vi bavite i to ostaje nepromenjeno u, nazovimo to, radnom procesu. Elementor je od sekundarne važnosti i on će nam služiti za dizajn i građenje stranica kao što su to radili i Page Builderi pre njega. Sva podešavanja teme od izbora fonta i boje za tekst, naslove, izgled dugmadi, linkova, navigacije, footera i drugih elemenata sajta, Elementor će poštovati i preuzimati – nasleđivati. O toj kompatibilnosti se govori kada se kaže da je tema kompatibilna sa Elementorom.

Ako možete da ispunite zahteve web sajta sa besplatnom temom i Elementorom, više para će ostati u vašem džepu.

Elementor PRO – da li mi treba i zašto mi treba?

Opisaću nekoliko najčešćih scenarija i tako pokušati da vam dam odgovor. Potrudiću se da koristim jednostavan srpski jezik bez mnogo tehničkih izraza, sem kada baš moram.

Scenario broj 1

Od klijenta ste dobili website mockup – izgled svih stranica, arhive članaka kao i izgled pojedinačnog članka. Sve je tu: vrsta fontova, veličine fontova, boje, naslovi, zaglavlje, podnožje, raspored web elemenata na stanicama itd. Obično se za te potrebe dostavljaju Fotošop fajlovi. Na vama je da to pretočite u WordPress sajt. Pre pojave Elementora PRO, klijent je morao da angažuje WordPress developera da programira temu. Sad to nije neophodno. Da biste vi ovo uradili potrebno je da obezbedite sledeće:

 1. Da imate zakupljen domen
 2. Instaliran WordPress na izabranom hostingu
 3. Instalirate i aktivirate temu koja se zove Hello! (možete i neku drugu)
 4. Instalirate i aktivirate Elementor PRO

Funkcija u Elementoru PRO koja se zove Theme Builder vam omogućava da potpuno vizuelno dizajnirate Header i Footer. Neophodno je da dizajnirate izgled arhive – liste članaka i izgled pojedinačnog članka, kao i izgled svake stranice kako je dato u predlogu dizajna. Naravno, morate sve da uradite ručno, svaki detalj. Hello tema vam nije od pomoći. Ona služi da zadovolji zahtev WordPressa i u njoj nema ama baš ništa, pa se takav tip šablona u web tehnologiji zove „barebone“ – kostur i to ogoljeni.

Dakle, PRO verzija Elementora sada postaje ne samo Page Builder nego WebSite Builder. Istina, za ovaj scenario postoje i besplatni pluginovi koji mogu rešiti problem dizajna Headera i Footera u besplatnoj verziji Elementora (Elementor – Header, Footer & Blocks Template). Da ne biste rizikovali koristite Hello temu koja je za tu namenu i napisana.

Scenario broj 2

U prethodnom pitanju oko WooCommerca i online prodavnice bila nam je neophodna kvalitetna WooCommerce tema. Međutim sa funkcijom WooCommerce Builder u Elementoru PRO možete izgraditi sopstveni potpuno unikatni dizajn online prodavnice. A za to vam je potrebno:

 1. Hello tema
 2. Elementor PRO
 3. WooCommerce plugin
 4. Hosting i domen se podrazumevaju

i mnogo rada. Ovo nije nimalo jednostavan posao. Neophodno je da odlično poznajete sve procese online prodavnice kao i sam WooCommerce plugin. Za sada možete da dizajnirate stranicu sa proizvodima i stranicu sa listom (Archive) proizvoda. U budućim verzijama se planira mogućnost dizajniranja korpe i stranice za plaćanje.

Razmislite dobro o ovoj avanturi. Ukoliko je isplativa, samo napred.

Scenario broj 3

Ovaj scenario je prilično komplikovan i za boljeg poznavaoca WordPressa. Ne zamerite na ovoj oceni, cilj je samo da se opišu izuzetne mogućnosti Elementora PRO.

Pretpostavimo da ste dobili sjajnu ponudu za izradu web sajta za agenciju koja se bavi prodajom, kupovinom i iznajmljivanjem nekretnina. Kao i u prethodnom scenariju tema je potpuno unikatna i dizajn je dobijen od klijenta.

Ovo nije nimalo lak zadatak. Svakako da je najlakše odabrati plaćenu temu koja je napisana baš za tu svrhu. Ali to ovde nije slučaj. Vi baš želite da se pomučite i otežate sebi život, samo napred. Očigledno da volite izazove i imate klijenta koji je spreman da plati vaše vreme i znanje. Ta avantura klijenta može da košta od nekoliko stotina dolara pa i preko 1.000 dolara godišnje za licence pluginova koji to omogućavaju.

Savet: U svojoj ponudi obavezno precizno navedite koji su to godišnji troškovi za njegov sajt i izbegnite sve nesporazume.

Dakle, pravljenje teme u Elementoru PRO nije problem, to smo zaključili iz prethodnih scenarija. Problem je u specifičnosti unošenja i prikazivanja podataka za svaku nekretninu bilo da se ona izajmljuje, prodaje ili kupuje kao i prikaz lokacije na kojoj se ona nalazi. Tome treba dodati i liste agenata sa njihovim podacima koji rade za agenciju i podatke za koje nekretnine su zaduženi.

WordPress prikazuje samo jedan tip dinamičkih podataka a to su članci. To nije dovoljno da bi se definisala struktura dinamičkih podataka za neku nekretninu. U tu svrhu se koristi CPT (Custom Post Types) pluginovi u kombinaciji sa ACF (Advanced Custom Fields) pluginom kao i drugi plaćeni pluginovi koji omogućavaju razne funkcionalnosti kao npr. da se lokacije nekretnina prikazuju na Google mapi, pretraga po određenim kritrijumima itd.

Snaga Elementora PRO je u tome da prikazuje te dinamičke podatke. Sve to Elementor PRO „vidi“ i omogućava da se vizuelno dizajniraju dinamički prikazi takvih podataka. Primera radi neko želi da iznajmi stan onda bira grad, opštinu, ulicu ili mu se izlista ponuda prema nekim kriterijumima kao što je raspon cena ili lokacija ili jedno i drugo… I sve to se prikaže dinamički na nekoj stranici koja je jasno i estetski profesionalno dizajnirana. Nadam se da razumete o čemu pričam.

Kada bi se programirala ovakva aplikacija, bila bi pravi izazov za svakog developera. Što se nas običnih smrtnika tiče ne moramo da znamo da pišemo programski kod niti da poznajemo neki programski jezik. Zato se koriste ovi pluginovi. Međutim, pomenuti pluginovi zahtevaju programersku logiku da biste uspešno postigli traženu funkcionalnost i povezanost podataka. Ako ste na početku, bacite se na YouTube i krenite od osnova programiranja.

Koje su najbolji add-ons za Elementor i Elementor PRO?

Veliki broj raznoraznih dodataka što besplatnih što plaćenih se mogu naći na WordPress skladištu ili na web sajtovima vendora. Dodaci se mogu generalno podeliti u dve grupe: šabloni – kompletnih sajtova, stranica ili elemenata kao što to nudi Envato Elements dok drugi nude Elementor Widgete – dodatke za sam Page Builder.

Da malo pojasnimo šta su Widgeti. Elementor ima „prevuci-pusti“ (drag&drop) elemente koji su podeljeni u 4 grupe:

 • Basic Elements (ima ih 29) – oni se nalaze u besplatnoj verziji
 • Pro Elements (ima ih 25) – otključani su samo u PRO verziji
 • Theme Elements (ima ih 14) – otključani su samo u PRO verziji
 • WooCommerce Elements (ima ih 19) – otključani su samo u PRO verziji

Add-ons su pluginovi koji imaju set elemenata koji proširuju broj Widgeta Elementora i daju više mogućnosti za dizajn pojedinih elemenata.

Nabrojaću one add-ons pluginove koje sam testirao:

Gore nabrojani dodaci se mogu naći kao Lite verzija na WordPress skladištu. Lite verzija daje određeni broj besplatnih Widgeta, a po kupovini licence otključavaju se svi ostali moduli. Postoje i samo PRO paketi kao što je Ultimate Addons. Mislim da vam je ovo sasvim dovoljno za početak, a na vama je da istražujte dalje.

Ono što bih vam preporučio je da ih instalirate i isprobate na nekom test sajtu jedan po jedan i da vidite da li vam nešto treba. Naglašavam treba, a ne da li vam se sviđa. Lično, ne bih vam dao preporuku ni za jedan add-ons. Svi oni imaju manje više iste widgete, liče na one koje Elementor već ima i samo su „poboljšane“ verzije postojećih Elementorovih. Izuzetno dobra stvar što se u podešavanjima mogu isključiti oni widgeti koji se ne koriste. Uradite to obavezno inače će doći do primetnog sporog učitavanja sajta, što ne želite.

Iskreno, sa 29 bazičnih Widgeta koji su ugrađeni u Elementor možete da uradite profesionalan sajt, modernog dizajna. U nekim izuzetnim okolnostima, u zavisnosti od potreba, možete da uključite poneki Widget iz add-ons. Pažljivo birajte.

Isto tako vam ne preporučujem da koristite nikakve Starter šablone, koliko god vam se učinilo da je to zgodno za početak. Znam da nije lako krenuti od prazne strane. Međutim dizajn web sajta ne treba da se zasniva na gotovim šablonima. Njih treba da koristite kao dobru osnovu za učenje – da vidite kako je nešto u Elementoru urađeno i ako vam se dopada da to primenite na vaš dizajn. To je bolje od bilo kakvih tutorijala na YouTube.

Koliko košta Elementor PRO?

Cene Elementora PRO možete pogledati na sajtu https://elementor.com/pricing/

Politika licenci na prvi pogled je potpuno jasna, međutim u praksi se postavljaju mnoga pitanja, pa ćemo da objasnimo nedoumice koje su vezane za korišćenje Elementor licenci.

Dajem vam odgovore koje sam prikupio na tehničkoj podršci za Elementor, ali i sa drugih sajtova.

 • Licenca (koja god) se plaća na godišnjem nivou
 • Licenca se računa po instaliranom WordPressu – jedna licenca za jedan WordPress
 • Licenca se ne plaća po domenu već po instalaciji. To znači sledeće:

pretpostavimo da je WordPress sajt instaliran na glavni domen: nekisajt.com i instaliran je WorPress na 3 poddomena: en.nekisajt.com, de.nekisajt.com i ru.neki sajt.com – morate imati ukupno 4 licence

 • To važi i za WordPress multi sajt – koliko instanci, toliko licenci
 • Ako se ne produži licenca, sajt će normalno raditi, ali update i podrška se ukida. Od verzije 2.9 onemogućava prevlačenje widgeta, dok se widgeti koji su postavljeni na samoj strani i dalje mogu editovati
 • Ako želimo da licencu prebacimo sa jednog na drugi sajt potrebno je da na svom Elementor nalogu deaktiviramo licencu na starom sajtu i aktiviramo je na novom i to je to.
 • Oni koji razvijaju sajt na localhostu (lokalnom kompjuteru) aktiviranje licence se „ne računa“. Bez problema se ista licenca može aktivirati na live sajtu.

Moje pitanje koje sam postavio tehničkoj podršci je bilo vezano za višejezični sajt. Ako koristimo neki plugin za prevod dovoljna je jedna licenca, jer postoji samo jedan WordPress. Ali ako višejezični sajt radimo tako da smeštamo prevedeni WordPress u drugi folder, onda se to tretira kao u slučaju podomena. Sve se svodi na broj instalacija WordPressa.

Savet: budite oprezni kada dajte ponudu klijentu za izradu sajta u Elementoru PRO. Imajte u vidu politiku licenci. Ljudi su navikli da licence plaćaju jednokratno, pa se nekim klijentima neće svideti da se godišnji troškovi sajta pored zakupa hostinga i domena uvećavaju i za licencu korišćenja Elementora PRO.

Kako vam se sada čini Elementor i Elementor PRO?

Nadam se da ste stekli sliku o tome šta je Elementor i šta može sa njim da se uradi. Očigledno da naziv Page Builder nije adekvatan. On je mnogo više od toga. Ne postoji nijedan razlog zbog čega ga ne bi koristili, bilo u besplatnoj ili PRO verziji. Ono što je za početnika veoma važno jeste jednostavnost rada sa njim i lako se uči. Ako Elementoru posvetite malo vremena za učenje, uzvratiće vam se mnogostruko. On je ohrabrenje za grafičke dizajnere i web dizajnere da se konačno upuste u izradu WordPress sajtova. To i jeste alatka koju će oni najbolje razumeti. Elementor je uklonio strah od one floskule „dodajte samo ovo parče koda“ i sve će raditi kako treba. Od toga su svi bežali. Ta vremena su prošla.

Ostaje mi da vam poželim srećno „elementorisanje“.

Zoran Andrić
Zoran Andrić

Više od 15 godina sam u web tehnologijama. Vizuelna komunikacije je ono što me jako privlači. Ponekad je frustrirajuća i iritirajuća, ali to je izazov. Užasan dizajn svaku pametnu poruku uništi i obrnuto. Volim fotografiju i ta ljubav postoji odavno pre digitalne ere, a nisam je zaboravio ni na fakultetu. Danas je koristim na takav način da bi sajtove koje radim učinio vizuelno privlačnim. Grafički dizajn ima posebno značenje i to je moj alat kojim vizuelnu komunikaciju činim jasnijom, atraktivnijom i intuitivnijom. Volim da prenosim svoja iskustva drugima i edukacija ima posebno mesto u mojim aktivnostima.

Članaka: 10

5 Komentara

 1. Poštovani gospodine Zorane,
  Zamolio bih vas da mi pomognete, radim za ispit sajt u WordPress-u prodavnica – knjižara. Verzija WordPress-a je 5.6, koristim ažuriranu temu Storefront kao i WooCommerce 4.8.0 I Elementor 3.0.16. Problem je u tome što Elementor jedino radi kada blokiram WooCommerce, probao sam I da dozvolim više memorije za PHP ali posle restartovanja XAMP-a problem je I dalje prisutan.
  Srdačan pozdrav I srećni praznici
  Aleksa Petrović

  • Zdravo Aleksa,
   U besplatnoj verziji Elementora ne možeš da radiš sa Woocommerce pluginom, samo sa Elementorom PRO. Ako tema Storefront nije obavezna, preporučujem ti besplatnu verziju Astre. Prodavnica će izgledati mnogo bolje, a sama tema je optimizovana da radi sa Elementorom. Opet napomena ne možeš u Elementoru free da dizajniraš webshop.
   Link je: https://wordpress.org/themes/astra/
   Pozdrav

 2. Pozdrav Zorane, imam sajt na jednoj stranici koji je napravljen pomoću Elementora. Kada kliknem da link on me odvede do odgovarajuće sekcije, međutim meni se ne zatvori automatski već ostane otvoren. Da li postoji rešenje za to?

 3. Zdravo,
  Odlican tekst. Posto sam za sve sajtove koje sam radila (4-5) koristila iskljucivo free varijante, nailazila sam na mnostvo problema, koje sam uglavnom resavala kodiranjem ili CSSa ili JSa , gde je to bilo moguce. Trenutno radim sa woocommerce pluginom (free varijanta) i prvi problem koji mi se javio je nemogucnost editovanja shop stranice pomocu elementora (the preview could not be loded). Sva resenja koja nude u raznoraznim tutorijalima nisu dala rezultate, ja i dalje ne mogu da editujem pomocu elementora. Problem mi je i sto je sve na engleskom jeziku a sajt je dvojezicni tako da su i korpa i shop i singl product na engleskom u obe verzije. Interesuje me da li u free varijanti postoji mogucnost izbora jezika i da li postoji neko resenje za editovanje shop stranice pomocu elementora? (povecala sam i wp i php memoriju na 512M)
  Unapred hvala na odgovoru
  Dragana

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *