Jao sajt mi pao! Molim vas pomozite!

Ne treba da brinete. Backup WordPress sajta rade hosting provajderi, vratiće vam sajt ili možda neće

Sigurno vam je poznato da svi hosting provajderi nude redovan backup vašeg sajta (pravljenje rezervnih kopija). U slučaju bilo kakvih problema zbog kojih je sajt prestao da bude funkcionalan ili je jednostavno „pao“, uvek imate mogućnost da povratite sajt iz backupa koji se radi na serveru 24/7.Tako makar stoji u ponudama većine hosting provajdera.

Ako ste se oslonili na ovu priču, to može skupo da vas košta. Naravno da ima izuzetaka i da pojedini hosting provajderi zaista to rade, ali onda ne treba da vas čudi zašto je njihov hosting drastično skuplji od drugog.

Na nekom IT skupu na pauzi, a u razgovoru na ovu temu, jedan od direktora poznate hosting kompanije (ne bi da navodimo ime) je jasno i glasno rekao: „Mi zaista radimo backup na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou.“

Čovek je zaista sve rekao, zar ne?

Siguran put je sopstveni put – uzdaj se u se i u svoje kljuse

Pošto se nećemo oslanjati na puste priče hosting provajdera, tražimo dobro, pouzdano i besplatno rešenje za backup WordPress sajta kao i uvek u našim savetima.

Testirali smo nekoliko pluginova od nekoliko stotina koje smo našli na skladištu wordpress.org. Verujemo da nema loših pluginova na zvaničnom sajtu WordPressa. Ali jedan plugin svakako zaslužuje da mu posvetimo malo više pažnje nego drugima. Preporučujemo ga i kao obavezan plugin u arsenalu sa drugima, a to je UpdraftPlus. Potpuno je besplatan, pouzdan i efikasan. Postoji i premijum verzija koja pruža mnogo više mogućnosti i možete je kupiti na sajtu UpdraftPlus. Cena od 70-195$ za licencu na godišnjem nivou je prilično visoka za naše skromne uslove. Ipak ukoliko se radi o sajtu koji taj izdatak može opravdati, onda ovaj plugin zaslužuje preporuku za kupovinu licence.

Sajt je haknut – scenario koji nije nemoguć

Krenuli smo od ove pretpostavke da bi testirali UpdraftPlus. Instalirali smo WordPress (u daljem tekstu WP) na localhostu, virtuelni server je WAMP, operativni sistem je Windows. Da ne bi to bila samo čista WP instalacija instalirali smo naš sajt lakodoznanja.

Instaliranje plugina UpDraftPlus u 10 koraka

 1. iz admin panela stavka Dodaci>Dodaj novi potražite UpdraftPlus, instalirajte ga i aktivirajte.

 1. Podešavanja ovog plugina se nalaze na glavnom meniju pod stavkom Podešavanja>UpdraftPlus Backups

 1. Zatim kliknite na karticu Settings i obratite pažnju na predefinisana podešavanja i zastanite ovde da malo razmislimo o našim potrebama.

 • Podešavanje vremena kada će se uraditi backup fajlova (Files backup schedule:) i backup baze (Database backup schedule:). Trenutno je podešeno na Manual i u produžetku se nalazi polje za broj backupa.
 • Ispod ove dve opcije možemo da izaberemo gde će se backup skladištiti. Sjajno zar ne?

Razmislite koja je opcija najpouzdanija:

– Backup treba da se čuva na serveru gde je sajt (trenutno podešeno)

– Backup treba da se čuva na računaru klijenta ili administratora

– Backup treba da se čuva na Cloudu

Ako ste se opredelili za treću opciju, čestitamo.  To je najpouzdanija opcija. Prve dve opcije su toliko dobre da ih ne treba ni uzimati u obzir.

Mi smo se opredelili za Google Drive. Zašto? Razlog je više nego jednostavan. Svi koji imaju sajt, ne samo WP korisnici, imaju i Google nalog. Jer bez Google naloga ne možete da prijavite sajt za pretragu i nećete imati analitiku. Dalja obrazloženja nisu potrebna, zar ne? Google nalog vam daje ukupno 15GB prostora na disku što je više nego dovoljno za redovne backup-e na duže vreme. Primera radi Dropbox vam daje samo 2GB po nalogu što se može relativno brzo popuniti. Ukoliko imate iskustva sa drugim Cloud storage-ima, na vama je.

 • Opcija Include in files backup: je više nego jasna. Daje se mogućnost da birate šta ulazi u backup. Ovde razmislite o sledećem: koliko često se nešto menja i ažurira. Pretpostavljamo da se najviše promena dešava u folderu Uploads i da se češće ažuriraju pluginovi, nego tema. Ova opcija je direktno povezana sa opcijama na samom početku tj određivanjem vremena backup-a.
 • Za naš test ostavili smo podešavanja sa predefinisanim podešavanjima. Želimo da backup-ujemo sve i odmah. Jedino nam preostaje da izaberemo Google Drive – kliknite na to dugme i obavezno na dnu strane pritisnite dugme Save Changes.

 

 1. Pojaviće se pop-up prozor gde ćete obavezno da kliknete na link

 1. Zatim se prijavite na Google nalog

 1. Pritisnite dugme ALLOW (dozvola da UpdraftPlus pristupa vašem nalogu)

 1. Pritisnite dugme Complete setup

 1. Vraćeni ste na stranu Current Status

 

 1. Kliknite na plavo dugme Backup Now i pojaviće se pop-up prozor gde ćete opet kliknuti na dugme Backup Now

 1. Backup je počeo i sačekajte da se završi

Kako povratiti – restorovati sajt posle pada sajta ili hacka

Sada dolazimo do najinteresantnijeg dela ove priče. Pad WordPress sajta može biti uzrokovan od strane mnogobrojnih i različitih faktora.

Navodimo dva najčešća slučaja koja izazivaju frustraciju, a to je kada ne možete da pristupite admin panelu:

 • White Screen of Death (beo ekran smrti, kako egzotično zvuči)

Uzorci su u većini slučajeva prekoračenje odobrene memorije od loše napisanog plugina, theme, pa i samog servera itd.

 • Error Establishing a Database Connection

I u ovoj situaciji ne možete pristupiti admin panelu. Backup će rešiti problem ako je u pitanju baza koja je iz nekog razloga korumpirana. Ipak prvo proverite podatke u fajlu wp-config.php. Možda su pogrešni, ispravite ih i sve će raditi. Ne morate da restorujete ceo sajt. Dešava se.

Situacija sa hakovanim sajtom je sasvim drugačija. Sajt radi savršeno “normalno”. Vi niste ni svesni da je sajt zaražen. Vrlo se teško primećuje, jer je cilj hakera da vi to ne primetite, a da on nesmetano krade ono što mu je namera (lične podatke, emailove, brojeve kreditnih kartica, sve što može da se unovči). Pisali smo na temu hakovanih emailova u članku Oprez! Crni šeširi vrebaju. Nemojte biti žrtva, saznajte da li je i vaš mail hakovan!

Skeniranje sajta online možete uraditi preko Sucuri-a potpuno besplatno. Istina dobijeni rezultati nisu stoprocentno tačni, ali ako postoji bilo kakav maliciozni kod postoji mogućnost da se otkrije. Skeniranje sajta putem anti-malware pluginova (najpoznatiji je Anti-Malware Security and Brute-Force Firewall) je mnogo sporije  i daje pouzdanije rezultate. Međutim, pluginovi su instalirani na zaraženom sajtu i maliciozni kod se neće lako predati i neće dozvoliti da se obriše. Kako kod okrenete ne gine brisanje WordPressa u celosti.

Ukoliko ste zaključili da nijedna druga metoda ne može vratiti sajt u život, neminovno je restorovanje kompletnog sajta. Pratite sledeće korake:

 1. Morate imati pristup CPanelu
 2. Mora se obrisati kompletna instalacija WordPresa, svi fajlovi i folderi. Ukoliko ne znate pristupne podatke za bazu prvo download-ujte fajl
  wp-config.php na vaš računar. Tu su podaci za pristup bazi. Obavezno obrišite i njega.
 3. Moraju se obrisati sve tabele u bazi – ne baza*
 4. Instalira se čist WordPress na praznu bazu
 5. Instalira se UpdraftPlus
 6. Konektuje se na Google Drive (objašnjeno je u prethodnom naslovu)
 7. U UpdraftuPlus se klikne na dugme Restore
 8. Posle restorovanja, aktivirajte pluginove
 9. Sajt je vraćen u život

 

* Objašnjenje kako se brišu tabele u bazi WordPress-a:

Brisanje tabela iz baze se radi iz phpMyAdmin aplikacije i jednostavno je.

 1. Kliknite na ime baze na levoj strani prozora. Obratite pažnju na ovaj korak. Kliknite na željenu bazu, ne na neku drugu.

 1. Štiklirajte opciju Check all na dnu spiska tabela i sa padajuće liste With selected: izaberite Drop

 1. Potvrdite izvršenje upita

Ako niste sigurni da ovo sami uradite, zamolite nekoga ko zna. U ovoj operaciji nema Undo.

Itekako treba da brinete o backupu WordPress sajta

Na svu sreću što dobro osmišljeni pluginovi kao što je UpdraftPlus imaju automatizovanu funkcionalnost, po principu “set and forget”, pa posle podešavanja ne morate više da razmišljate o backupu.

Sve što smo napisali u ovom članku prihvatite kao savet, a ne kao rešenje. Kao što smo napomenuli UpdraftPlus nije jedni kvalitetan plugin koji radi backup. Obavezno testirajte plugin koji izaberete za backup na kopiji WordPress sajta. Pronađite vaše rešenje za ovakve ili slične situacije i budite spremni kao da će sajt sutra da sruši (ne daj bože).

A kada se desi situacija, (a kad tad će se desiti) vi ćete dokazati vaše ekspertsko znanje administratora WordPress sajtova.

Zoran Andrić
Zoran Andrić

Više od 15 godina sam u web tehnologijama. Vizuelna komunikacije je ono što me jako privlači. Ponekad je frustrirajuća i iritirajuća, ali to je izazov. Užasan dizajn svaku pametnu poruku uništi i obrnuto. Volim fotografiju i ta ljubav postoji odavno pre digitalne ere, a nisam je zaboravio ni na fakultetu. Danas je koristim na takav način da bi sajtove koje radim učinio vizuelno privlačnim. Grafički dizajn ima posebno značenje i to je moj alat kojim vizuelnu komunikaciju činim jasnijom, atraktivnijom i intuitivnijom. Volim da prenosim svoja iskustva drugima i edukacija ima posebno mesto u mojim aktivnostima.

Članaka: 10

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *