Kako izabrati WordPress temu: Testirali smo 7 naprodavanijih tema

Da li ste koristili kriterijume za izbor WordPress teme koje smo vam preporučili u članku „Kako izabrati WordPress temu na Themeforest marketplace? Dajte svom sajtu X faktor“? Ako su vam saveti bili od koristi drago nam je da smo vam pomogli. Ali ako ste ipak rešili da kupite temu po principu „sigurica“, odnosno po kriterijumu bestseller, pogledajte potpuno pristrasan test WordPress tema za 7 najprodavnijh na Themeforestu.

Test WordPress teme – kriterijumi koje smo uzeli u obzir

Ono što ne možete da probate dok ne kupite WordPress temu jeste koliko je jednostavno (ili komplikovano) raditi sa njom što je jedan od veoma važnih za odgovor na pitanje kako izabrati WordPress temu. Ovaj L&F test nije ni u kom slučaju merodavan za izbor bestseller teme, već samo utisak o tome koliko nas je neka tema oduševila, razočarala, smorila, iznervirala… da ne nabrajamo dalje.

Pored našeg ličnog utiska daćemo i test brzine učitavanja – pagespeed. Imajte na umu da je test rađen na demo sajtu autora i da karakteristike hostinga nisu jednake za svaku temu.

Demo koji svaki autor teme daje na svom sajtu, napravljen je tako da pruži što bolji vizuelni utisak, sa što više funkcionalnosti. To znači da demo WordPress teme retko kada predstavlja tačan odraz vašeg budućeg web sajta. Napominjemo da su svi demo sajtovi hostovani na američkim serverima, a test performansi rađen iz Kalifornije gde god je to moguće. Zato ne očekujte da ćete prikazane rezultate testa WordPress tema dobiti i u vašim uslovima.

Bestseller teme ćete naći na sajtu Themeforest.net kada kliknete na stavku Popular Items koja se nalazi na glavnom meniju u ispod stavke WordPress i dobićete otprilike ovo:

Neka vas ne zavara naslov „2017’s Best Selling WordPress Themes – updated weekly“. Ova rang lista je pokazatelj broja prodatih licenci neke teme na nedeljnom nivou. Tu se dešavaju neznatna pomeranja od nedelje do nedelje. U suštini ovu listu slobodno posmatrajte kao rang listu najprodavanijih licenci uopšte.

1. Test za WordPress temu Avada

Avada - Premium WordPress theme

Odlični rezultati. ThemeFusion, proizvođač WordPress teme Avada, je mogao da znatno poboljša performanse optimizacijom slika korišćenih u svojoj demo verziji. To pokazuje koliko je važna optimizacija slika za performanse WordPress sajta.

Avada – look&feel test

thumb up

Ono što nas je najviše interesovalo kod ove teme jeste kako radi Fusion builder, vizuelni editor za pravljenje preloma strane. Programeri Avada WordPress teme nisu želeli da koriste dobro poznati Visual Composer (sada pod nazivom WPBakery Page Builder), već su razvili sopstveni page builder.

Probali smo ga i opšti utisak je odličan. Ako ste do sada radili sa bilo kojim page builderom čeka vas prijatno iznenađenje. Nema potrebe da jurite po dokumentaciji da biste pronašli opciju za podešavanje koja vam odgovara. Sve je na jednom mestu i lako dostupno.

Ipak glavna mana ovog buildera je to što, praktično, nema podršku (sem par add-onsa) third-party programera kao Visual Composer. Ograničeni ste na 48 modula koje vam daje tema.

Ipak, činjenica je su ovi moduli više nego dovoljni za izradu skoro svakog web sajta. Ali ako vam je potreban fensi modul za pop-up notifikacije, sliku koja prikazuje „pre-posle“ ili elegantne tabove, onda ćete izdvojiti još dvadesetak dolara za kupovinu add-onsa.

Svaka strana ima dobro izabrana sopstvena podešavanja koja će “pregaziti” ona opšta data u Theme Options podešavanjima. Npr. ako na nekoj strani želimo da se pojavi Title, a na drugima ne, lako se uključi ili isključi ta opcija. U temama koje nemaju tu opciju zahteva se intervencija WordPress programera za izmenom koda što je neprihvatljivo, jer će update teme to, najverovatnije, jednostavno eliminisati.

thumb down

Pogledali smo sve demo strane na sajtu da bi videli čemu vendori WordPress teme Avada teže u vizuelnom smislu. Ono što nam se ne dopada jeste predimenzioniranost nekih web elemenata po defaultu – prevelika traka navigacije, razmaci između elemenata, fontovi itd. Sve to deluje mnogo bolje na mobilnim uređajima, ali na laptopu ili većim desktop ekranima, prelazi u nečitljivost.

Naravno, sve se to može podesiti, ali zahteva dodatno vreme i rad po sistemu “probaj-greši-probaj”, sve dok se ne nađe mera koja odgovara za dati sajt.

Ocena: 4 plus stars

Preporuka: Da.
Prvo mesto na bestseller listi je zasluženo, a što je nama najbitnije, sviđa nam se rad u ovoj temi.

2. Test za WordPress temu The7

The7 - Premium WordPress theme

Demo se učitao prilično brzo, ali rezultati na Pingdomu nisu baš sjajni. Optimizacija koja bi trebalo da se sprovede zahteva angažovanje WordPress programera.

The7 – look&feel test

thumb up

Ovo je jedna od najjeftinijih tema – košta svega 39 dolara.

Tema koristi dobro poznati WPBakery Page Builder za pravljenje preloma strane. Uz njega se dobija besplatno i Ultimate VC Addons, koji inače košta 25 dolara, sa 36 dodataka – od animiranih elemenata do naprednih tabova. Time se znatno proširuje broj vizuelnih elemenata i efekata od onih koje sam WPBakery nudi.

thumb down

Iz demo strana na njhovom sajtu upadljivo je da se naglašava poslovni izgled web sajtova. Međutim, čini se kao da su “prepisivali” dizajn sa već postojećih web stranica. Dakle stereotipno i neinteresantno. Drugim rečima, odsustvo dizajnera je primetno.

U Theme Options stavci se nude dve neuobičajene opcije. Jedna od njih je Wizard koji pokušava da, na najednostavniji i vrlo siromašan način, ponudi podešavanja budućeg ili postojećeg sajta. Iste te opcije u mnogo širem opsegu se nalaze u drugim stavkama za podešavanja, pa nije jasno šta se time želelo postići.

Druga opcija je isključivo namenjena za “prezaposlene” WordPress administratore, a to je mogućnost da se izabere jedan od 32 ponuđena skina (predefinisanih izgleda).

Ovo nas je malo razočaralo, više iznerviralo. U nekom sledećem izdanju teme će se verovatno pojaviti i opcija “virtuelni dizajner” za sve pare (39 dolara).

Ocena: 3 stars

Preporuka: Ne, sem ako vam je cena bitna.
Ova tema ne zaslužuje drugo mesto na bestseller listi. Ništa ovu temu ne izdvaja od drugih koje su na nižoj poziciji, a daleko su bolje rešene od ove. Drugim rečima ovde se jasno vidi princip “ajde da uzmemo pare”. A loše performanse sajta? Koga je za to briga.

3. Test za WordPress temu BeTheme

BeTheme - Premium WordPress theme

Odlično optimizovana tema. CSS i Javascript su minifikovani kako treba, još kada bi i slike bile optimizovane, a sadržaj koji se učitava smanjio na manje od 1Mb, postigao bi se zlatan rezultat.

BeTheme – look&feel test

thumb up

Ova WordPress tema nudi 20 verzija i 290 demo sajtova koje možete da instalirate preko opcije Pre-built websites, koja se nalazi u okviru stavke BeTheme na glavnom meniju. Sve pre-built opcije su podeljene u kategorije radi lakšeg pregleda i biranja. Očigledno je da su se dizajneri i te kako potrudili da se dostigne ovaj asortiman.

Podržana su dva page buildera, WPBakery Page Builder i Muffin builder, razvijen od strane vendora teme Muffin Group. Možete da birate u kom page builderu želite da radite, a data je mogućnost korišćenja oba. Za promenu, probali smo Muffin builder – radi besprekorno i ubrzo je uklonio svaku sumnjičavost u njegove mogućnosti.

Dve stavke na glavnom meniju su nas prijatno iznenadile – Layouts i Template.

Layout je opcija koja omogućava da unapred definišete raspored elemenata na strani i da taj raspored primenite na željenu stranicu. Izbor Layouta se vrši u sekciji Page Options koja se nalazi na svakoj strani.

Template je opcija koja radi zajedno sa Muffin builderom. Princip rada je krajnje jednostavan – napravi se željeni template, a iz Muffin buildera se izabere kreirani template i stranica je gotova. Samo se unese sadržaj. Ovo je mnogo bolji način od dupliciranja strane, a zatim menjanja sadržaja.

Ovakve mogućnosti i sloboda u pravljenju rasporeda elemenata na strani omogućava da se prevaziđu sva ograničenja koje WordPress tema može da nametne i što je najvažnije – da se reše komplikovani zahtevi klijenta ili dizajnera kada je raspored web elemenata u pitanju.

thumb down

Jedina zamerka je veličina WordPress teme Be Theme. Naime, na server treba uploadovati „samo“ 130Mb. Hosting sa skromnijim mogućnostima (čitaj jeftiniji) ne podržava instalaciju tako velikog skripta, pa dolazi do otkazivanja instalacije zbog timeouta. Nadamo se da će to biti rešeno u narednim vezijama ove sjajne teme.

Ocena: 5 stars

Preporuka: Da.
Ova tema zaslužuje bolju poziciju na bestseller listi. I ono najbitnije, dopada nam se 🙂

4. Test WordPress teme Impreza

Impreza - Premium WordPress theme

Kada uzmemo u obzir da je demo u stvari slider, rezultati su vrlo dobri. Pingdom je pokazao slabije rezultate, pa pretpostavljamo da je to vezano za hosting sa lošijim karakteristikama. To se vidi po response time servera.

Optimizacija slika bi bila neophodna (Page size 2.5Mb), pa bi se i Load time smanjio.

Impreza – look&feel test

Opšti utisak:
Tema košta svega 29 dolara i najjeftinija je na Themeforestu.
Ova tema kao da je kopija The7 teme. Sve ono što smo rekli za The7 važi i za ovu temu.
Ipak je za nijansu bolja od The7 teme.

Ocena: 3 plus stars

Preporuka: Ne, sem ako obraćate pažnju na budžet.
Ova tema ne zaslužuje četvrto mesto na bestseller listi. Sve što pruža može da se reši i nekom kvalitetnijom besplatnom WordPress temom.

Preporuka: Da, ako vam je neophodna online prodavnica.
Za te pare nećete naći jeftiniju WordPress temu za online prodavnicu. Mali broj besplatnih WordPress tema nudi integraciju sa Woocommerce pluginom za pravljenje online prodavnice, ali dizajn je nešto što će vas sigurno razočarati.

Nema vam druge nego da skinete zmiju sa novčanika.

5. Test WordPress teme Enfold

Enfold - Premium WordPress theme

Po merilima Pingdoma ovo su loše performanse sajta, dok je Google veoma zadovoljan. Hm? Nije ni čudo kada se slike nisu prikazale. Čini nam se da nešto nije u redu sa optimizacijom CSS i JavaScript-a. Page size od skoro 4Mb je previše. Momci, šta reći, niste se potrudili.

Enfold – look&feel test

thumb up

Pristojno urađena tema koja dolazi sa svojim page builderom Avia Layout Builder. Iskreno nije nas oduševio, a ni razočarao. Što se tiče vizuelnog utiska koji pružaju njihovih demo sajtovi, vidi se dobra mera svih web elemenata za profesionalan izgled business sajtova. Idealna kombinacija bi bila da dizajneri sa Enfolda pređu u Avadu 🙂

thumb down

Nemamo nikakvih posebnih zamerki.

Ocena: 4 stars

Preporuka: Da.
Ova tema nas je ostavila ravnodušnima. Peto mesto na bestseller listi je verovatno postignuto četvorogodišnjim postojanjem na Themeforestu. Drugog razloga jednostavno nema.

6. Test WordPress teme Bridge

Bridge - Premium WordPress theme

Slider? A zašto? Poznato vam je da smo protivnici slidera, ne bez razloga. O tome smo već pisali. Dobra forografija i odličan slogan je sve što vam treba. Demo je na relativno lošem hostingu što se vidi po respons time servera.

Bridge – look&feel test

thumb up

WordPress tema Bridge je naš stari znanac. Ova tema je imala svoje uspone i padove, ali od verzije 10 postala je jedna od najboljih. Lako je raditi sa njom i pruža velike mogućnosti. Raspoređivanje sadržaja na strani zasnovano je na WPBakery Page Builderu. Odlično je implementiran tako da ne ugrožava performanse sajta.

Nezasluženo je na desetom mestu, ali je to verovatno posledica spomenutih uspona i padova koje je imala u svom razvoju.

Tema ima 240 predefinisanih sajtova raspoređenih po kategorijama. Dizajn svakog od njih je odličan, jedinstven i primenljiv. Teško da ne možete da pronađete odgovarajući layout i uradite web sajt “odmah”. Naravno da ćete takav način rada izbegavati, ali ako ste u vremenskom tesnacu možete se osloniti na predefinisane teme Bridgea.

thumb down

U radu sa blogovima nedostaje povezivanje članaka – related post i navigacija na singl postovima. Nadamo se da će se to rešiti u narednim verzijama.

Ocena: 5 stars

Preporuka: Da, i to veliko DA
Ova tema je, u starijim verzijama, uspevala da nas iznerevira, ali mi je jednostavno volimo.

7. Test WordPress teme Flatsome

Flatsome - Premium WordPress theme

Google Pagespeed očigledno ne voli ovu temu za razliku od Pingdoma. Hosting je sa dobrim karakteristikama, slike su optimizovane, CSS i JavaScript su minifikovani,  pa je učitavanje strane teške 2.6Mb manje od 1 sekunde. Sjajno, nema šta.

Flatsome – look&feel test

thumb up

Izuzetna tema. Specijalizovana je za eCommerce web sajtove. Međutim i sve druge kategorije od Business do Portfolio sajtova u njoj izgledaju odlično.

Od verzije 3 dolazi sa svojim UX Builderom koji je robustan i veoma moćan. Kada otvorite UX Builder imate osećaj kao da radite u nekom WYSIWYG programu za pravljenje web sajta napr. u  Adobe Dremweaveru. UX Builderom možete vrlo jednostavno da napravite elemente koje ćete sačuvati u stavci Blocks na glavom meniju kao shortcode. Kada vam god zatreba neki element kopirate shorcode u WordPress Editor i to je to.

Osim pravljenja zasebnih elemenata, UX Builderom možete da uradite i čitavu stranicu. UX Builder kao da je namenjen web dizajnerima i stiče se utisak da ne postoji problem koji u njemu ne možete da rešite.

Iako deluje komplikovano UX Builder generiše odlično optimizovan kod. Ovo i jeste jedna od najbolje optimizovanih tema, mada Google ne misli tako.

thumb down

Ovo nije tema za apsolutne početnike, pa čak i za malo iskusnije WordPress administratore. Da biste znali da radite u UX Builderu morati poznavati osnove HTML i CSS, inače nećete znati šta treba da podešavate.

WordPress tema Flatsome je zahtevna po pitanju vremena koje traži za rad. Planiranje i izrada mockup-a sajta je poželjno pre nego što se počne sa radom u WordPressu. Imajte to na umu.

Ocena: 5 stars

Preporuka: Da i to posebno za web dizajnere.
Oduševili smo se njenim podešavanjima. Potpuno drugačije iskustvo od svega što smo do sada koristili.

Da zaključimo

Ovde smo opisali naš izbor tema kako bi vam olakašali kupovinu. Među prvih 10 bestseller tema ima i onih koje to ne zaslužuju, ali cifre im idu u prilog (The7, Impreza, Enfold). Želeli smo do to naglasimo i da damo negativnu ocenu.

Naši favoriti su:
• Bridge
• Flatsome
• BeTheme
• Avada

Preskočili smo teme Jupiter, X The Theme i Newspaper koje su svakako profesionalno urađene teme, ali nas nekako nisu dovoljno zainteresovale da bi ih pogledali.

Sada možete lakše izabrati pravu WordPress temu za sebe i sajt koji pravite. Zasucite rukave i na posao.

Voli vas vaša tetka Špaga.

Zoran Andrić
Zoran Andrić

Više od 15 godina sam u web tehnologijama. Vizuelna komunikacije je ono što me jako privlači. Ponekad je frustrirajuća i iritirajuća, ali to je izazov. Užasan dizajn svaku pametnu poruku uništi i obrnuto. Volim fotografiju i ta ljubav postoji odavno pre digitalne ere, a nisam je zaboravio ni na fakultetu. Danas je koristim na takav način da bi sajtove koje radim učinio vizuelno privlačnim. Grafički dizajn ima posebno značenje i to je moj alat kojim vizuelnu komunikaciju činim jasnijom, atraktivnijom i intuitivnijom. Volim da prenosim svoja iskustva drugima i edukacija ima posebno mesto u mojim aktivnostima.

Članaka: 10

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *