Page Builder – najlakši način da napravite profesionalan web sajt u WordPressu

Kada su pitali korisnike Weebly i Wix zašto ne pređu na WordPress platformu koja je daleko isplativija i nema nikakvih ograničenja, odgovor je bio: „WordPress je suviše komplikovan, a i nema drag-and-drop Page Builder“. Za svaku dodatnu funkcionalnost, kao napr. online prodavnica, bilo je potrebno angažovanje programera, a to znači drastično poskupljenje izrade sajta. I to je bio jedan od bitnih razloga zašto su WordPress koristili samo blogeri.

WordPress se potrudio da to ispravi i omogući integrisanje Page Buildera. Danas WordPress ne zaostaje za Weebly i Vix platformom po pitanju jednostavnosti korišćenja i pruža neuporedivo više mogućnosti i funkcionalnosti.

Šta je Page Builder?

Page Builder za WordPress je dodatak koji vam omogućava da uređujete stranice (područje između zaglavlja i podnožja) na svom WordPress sajtu preko posebnog interfejsa. Ovo vam omogućava jednostavno korišćenje WordPressa za izgradnju profesionalnog sajta.

U našem članku „Look and feel: Testirali smo 7 naprodavanijih WordPress tema“ spominjali smo i ocenjivali page buildere koji koriste premium teme, pa se možda stekao pogrešan utisak da samo one imaju ugrađenu tehnologiju za pravljenje layouta (raspored sadržaja na web strani).
WordPress platforma je izuzetna po tome što uvek imate soluciju koja se zove „free“. Od free tema do free pluginova, a to znači da sajt možete napraviti i za DŽ.
Ono što nas je najviše interesovalo jeste da li se sa free temom i free Page Builderom možemo napraviti sajt koji će biti profesionalnog izgleda, a da se ne oseti prevelika razlika između premium i free opcije.

Hajde da krenemo ispočetka. Sve ste instalirali kako treba, od WordPressa do izabrane teme i neophodnih plaginova i prelazite na sledeću fazu, a to je pravljenje stranica. Raspored sadržaja na nekoj stranici ili popularno layout, nije teško uraditi ako koristite Page Builder.

Kako rade Page Builderi?

Interesantno je da Page Builderi imaju isti zadatak i da to rade na vrlo sličan način, a to je da rasporede sadržaj na web strani onako kako mi to želimo. Možemo da zaključimo da svi Page Builderi imaju istu logiku rada.

To bi značilo sledeće:
znamo da je sadržaj jedne web strane raspoređen u grid (mrežu). Znamo da se mreža sastoji od redova ( dole na slici – rows su crvene linije) i kolona (columns – plave linije). Page builder omogućava da na strani napravite tu mrežu.

Grid Layout - Page Builder

Kako početi?

1. Rad u Page Builderu počinjemo dodavanjem redova (pogledajte sliku ispod).

Layout - Page Builder

2. Neke redove ćemo podeliti u kolone (plave linije)

Web layout

3. Sada ćemo u tu mrežu lako uvući sadržaj, odnosno dodati elemente kao što su:
naslov, slajder, tekst, slika, CTA dugmad, kontakt forma, google mapa, video, audio itd.

Elementor widget - Page Builder

4. Izgled strane nakon dodavanja elemenata

Grid Layout - Page Builder

 

5. Konačan izgled stranice

Mockup - Page Builder

Jednostavno, zar ne:)

Nekoliko bitnih činjenica o Page Builderima

• Postoji veliki broj Page Buildera

Želeli smo da znamo koliko Page Buildera za WordPress postoji na tržištu. Nismo uspeli da saznamo tačan broj, ali smo zaključili da postoji preko 40 Page Buildera. Mnogi od njih su dostupni u dve verzije – free, sa priličnim ograničenjima i premium sa velikim brojem elemenata ili widgeta. Visual Composer (sada WPBakery Page Builder) je bio jedan od prvih Page Buildera za WordPress. Pošto je on premium (plugin koji se plaća) nećemo ga razmatrati u ovom tekstu.

• Stranice izgrađene u Page Builderu izgledaju odlično na mobilnim uređajima

Ovaj zahtev poštuju svi današnji Page Builderi.

• Svi Page Builderi imaju add-ons (module – widgete) koji omogućavaju da definišete izgled nekog elementa

Broj i tip elemenata se razlikuje u zavisnosti od vendora Page Buildera. Free verzije imaju relativno mali broj elemenata u odnosu na premium verzije. Međutim postoji, istina skromna, podrška i third-party vendora za free verzije. Nije potrebno napominjati da ćete free add-onse potražiti i downloadovati isključivo sa WordPress sajta.

• Svi Page Builderi ne izgledaju isto

Svaki vendor – programer je želeo da napravi Page Builder koji će biti, po njegovom mišljenju, lakši za razumevanje i korišćenje i osvojiti srca i džep korisnika. Zbog toga interfejsi, pa čak i način rada se razlikuje od jednog Page Buildera do drugog.  Korisnik je taj koji će razumeti tu „nameru“ ili ne, pa će ga hvaliti ili kuditi.

• Svi Page Builderi mogu da rade sa bilo kojom temom

Svi vendori se zaklinju kako je njihov Page Builder najbolji na svetu i kako besprekorno radi sa svim temama. Znamo da to nije tačno i da je realnost drugačija. Page Builder će raditi očekivano, ako su programeri teme to omogućili. Ako nisu, Page Builder će možda raditi sa nezadovoljavajućim ili čak neprihvatljivim prikazom strane ili neće raditi uopšte.

Koji free Page Builder odabrati?

Izabrali smo samo 3 Page Buildera koji su se izdvojili od ostalih i odlični su, a koje možete koristiti i u free verziji. Bez obzira što su ovi Page Builderi pokupili sve hvale WordPress zajednice i korisnika, daćemo naše lično mišljenje i preporuku, kao što to uvek radimo.

1. Page Builder by SiteOrigin

SiteOrigin - Page Builder

Sa više od milion aktivnih instalacija, Site Origin Page Builder je jedan od najpopularnijih WordPress Page Buildera na tržištu. Dostupan je kao potpuno funkcionalan besplatan dodatak, tj. bez ikakvih ograničenja, i to je jedan od glavnih razloga za njegovu popularnost.

Site Origin Page Builder je prilično jednostavan za korišćenje i radi sa bilo kojom standardnom WordPress temom. Za komponente, Site Origin Page Builder vam omogućava da koristite i WordPress Widgete.

Takođe dolazi sa alatom za istoriju koji vam omogućava da se prebacite napred i nazad kako biste poništili / ponovili promene koje ste napravili. Ovo je funkcija koju čak ni premium Page Builderi nemaju ugrađenu, već se mora kupiti dodatak.

Utisak

Uvek dajemo plus za ovaj Page Builder.
Ima osnovne module, dobar izbor šablona za stranice, a korisnički interfejs je pristojan. Ne kreira shortcod, tako da ako se plugin deaktivira, vaš sadržaj stranice neće izgledati kao gomila nekih znakova (čitaj: đubreta). On nema toliko opcija i prilagođavanja kao neki premium Page Builderi, ali je prilično pouzdan izbor, pogotovo ako tražite stvarno jednostavan način građenja stranice bez previše fenseraja.

Ali nije svemoguć i ne radi sa svim free temama dobro. Odlično radi sa onim temama za koje postoji podrška. Na sajtu SiteOrigina postoji skroman izbor free tema, ali smo sigurni da se na WordPressovom lageru može naći mnogo veći broj tema koje podržavaju ovaj jako dobar Page Builder.

2. Elementor

Elementor - Page Builder

Elementor je Page Builder novijeg datuma i po rečima autora napravljen je da bude brži od svih ostalih. Dolazi u dve verzije: free i premium licenca. Isprobali smo ga u free verziji, i zaista nam se dopao. Stranica se uređuje „uživo“ i vrlo je intuitivno raditi u Elementoru. Na WordPressovom lageru mogu se naći besplatni dodaci, istina u skromnom obimu.

Utisak

Odličan je osećaj kada se radi u njemu i zato dobija veliki plus. Po našem mišljenju Elementor preti da ugrozi veterana na premium sceni legendarnog WPBakery Page Builder (bivši Visual Composer). WPBakery instaliran je na preko 2.000.000 sajtova, ali iza toga stoji više godina postojanja na tržištu. Pratićemo razvoj Elementora i navijamo za njega.

Topla preporuka, probajte ga obavezno.

3. Beaver Builder

Beaver Builder - Page Builder

Mnogo hvale smo našli na internetu za ovaj Page Builder. U premium verziji ovo je svakako najskuplji Page Builder na tržištu. Cena se kreće od 99 dolara – 399 dolara. Možete da probate njegovu funkcionalnost i zgled na sajtu demo.wpbeaverbuilder.com. U free verziji je prilično siromašan, a može se skinuti sa WordPress sajta. Kao i kod Elementora stranica se uređuje „uživo“.

Utisak

Pokušali smo da uočimo u čemu je „caka“ ovog Page Buildera koji ima komentare i preporuke koje ga dižu u nebesa. Iskreno u free verziji, po našem mišljenju, nije Page Builder kome treba posvetiti pažnju. Premium verziju nismo ni želeli da probamo, jer nas interesuju samo free opcije.

Očekivali nešto „wow“, kad ono „puf“, ništa posebno. Koliko nas je Elementor prijatno iznenadio, toliko nas je Beaver ostavio ravnodušnima. Ali ako vam se dopadne koristite ga svakako.

Zaključak

Koji god Page Builder da vam se dopadne, preporučujem vam da obratite pažnju na izbor teme koja ga podržava. Pošto se radi o free temama posao istraživanja nije tako brz, zato budite strpljivi, a to se na kraju isplati. Sa pažljivo izabranom free temom u koju je dobro integrisan free Page Builder imate dobitnu kombinaciju koja će vam omogućiti izradu profesionalnog izgleda sajta za nula troškova.

A sada se bacite na istraživanje jer znate šta treba da tražite, i ljubi vas vaša tetka Špaga.

Zoran Andrić
Zoran Andrić

Više od 15 godina sam u web tehnologijama. Vizuelna komunikacije je ono što me jako privlači. Ponekad je frustrirajuća i iritirajuća, ali to je izazov. Užasan dizajn svaku pametnu poruku uništi i obrnuto. Volim fotografiju i ta ljubav postoji odavno pre digitalne ere, a nisam je zaboravio ni na fakultetu. Danas je koristim na takav način da bi sajtove koje radim učinio vizuelno privlačnim. Grafički dizajn ima posebno značenje i to je moj alat kojim vizuelnu komunikaciju činim jasnijom, atraktivnijom i intuitivnijom. Volim da prenosim svoja iskustva drugima i edukacija ima posebno mesto u mojim aktivnostima.

Članaka: 10

2 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *